Jatkamalla hyväksyt evästekäytänteemme

Jatka laskuriin
Ei kiitos

Etusivu

todistusvalinta.fi

Tähän alle tuleva sisältö riippuu alasivusta jossa olet.

Sivustosta

Todistusvalintalaskuri syntyi tarpeesta kehittää omia ohjelmointitaitoja isommassa projektissa sekä luoda samalla jotain hyödyllistä muiden käytettäväksi. Todistusvalinta oli tuolloin valokeilassa myös mediassa ja aiheesta käytiin useita keskusteluja yliopistoporukan illanistujaisissa. Kaikista huolenaiheista huolimatta hyvä kysymys oli se, miten tästä uudistuksesta saisi kuitenkin parhaat puolet esiin. Ongelma tuolloin oli se, että kukaan ei oikein tiennyt millä arvosanoilla minnekin pääsisi. Todistusvalintaa edeltävät suoravalinnat oliva olleet lähinnä L:n papereita kirjoittaneille, joten olisiko todistusvalintakin?

Uudistuksen suurena ongelmana on ollut päätöksenteon läpinäkyvyyteen liittyvä muotoilu. Tieto on ollut olemassa, mutta se on ripoteltu vaikeisiin paikkoihin, mikä on tehnyt vaikeaksi eri hakukohteiden vertailun. Tiedon pirstaloituneisuus johti siihen, että hakijan ei ollut mahdollista vertailla mahdollisuuksiaan useisiin hakukohteisiin, elleivät nämä käyttäneet samaa logiikkaa todistusvalinnassa. Todistusvalinnalla oli kuitenkin hyvä potentiaali suunnata hakijoita opiskelemaan sinne, mihin omat pisteet riittäisivät ilman tuskallista vuosien kestävää, pahimmillaan tuloksetonta, pääsykokeisiin lukemista.

Ajatus todistusvalintalaskurin mahdollisuuksista sujuvoittaa valintaa hakijan näkökulmasta syntyi jo ennen ohjelmointiopintojen aloittamista. Yllättävää kuitenkin oli se, miten nopeasti taidot karttuivat yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhdessä järjestämillä kursseilla, ja pystyimme jo puolen vuoden opintojen jälkeen aloittamaan työskentelyn projektin parissa. Kaksi kurssia perusohjelmointia Typescriptillä, yksi MySQL-tietokantakurssi ja tietojenkäsittelyn perusteet riittivät hyvin sivuston luomiseen.

Nettisivua lähdettiin kehittämään vuonna 2019, kun todistusvalinta teki tuloaan. Ensimmäinen toimiva versio saatiin jo tammikuussa 2020, kun tietokantaan saatiin lisättyä muutamia hakukohteita vuodelta 2019, jolloin todistusvalintaa olivat kokeilleet muutamat korkeakoulut. Nettisivu päätettiin tuolloin valjastaa lähinnä opinto-ohjauksen aputyökaluksi, sillä todistusvalinnan kehittymättömyys toi työkalun käyttöön käyttöön useita eettisiä haasteita. Monet korkeakoulut ottivat vasta ensimmäisiä askeleitaan muutoksessa.

Vuonna 2020 todistusvalinta rykäistiin kuitenkin täysillä käyntiin ja kaikki korkeakoulut muutamaa alaa mukaan laskematta ottivat sen täysimääräisesti käyttöön. Jäimme odottelemaan pisterajoja ehkä liian pitkäksikin aikaa, sillä tilastoja varasijoilta hyväksytyistä opiskelijoista tippui pikku hiljaa. Tilastoja katsomalla ei siis tiedä, onko varasijat myös huomoitu. Päätimme rakentaa tietokannan parhaisiin tietolähteisiin nojautuen, mutta jouduimme kuitenkin tinkimään laskurin validiteetista. Nyt tavoitteena olisi saada opetushallinto avaamaan eheät avoimet rajapinnat pisterajoja käsitteleviin tilastoihin.

Nyt kun laskuri on toiminnassa, koitamme saada sen tulevaisuuden turvattua. Julkisilla toimijoilla ei ole ollut mahdollisuutta tukea sivuston kehitystä, joten olemme turvautuneet mainontaan serverikustannusten kattamiseksi. Myös nettisivun sisällön laajentaminen muun muassa tällä tekstillä liittyy mainostajien sivuston sisältöä koskevien vaatimusten täyttämiseen. Samaan aikaan internettiin on syntynyt muitakin vastaavantyyppisiä sivustoja kuten korkeakouluun.com, joten ehkä tällaiselle sisällölle on ollut kysyntää. Toivomuksemme olisi että tiedot olisivat joka tapauksessa löydettävissä jostakin internetistä, joten jatkamme toimintaamme kunnes kenttä on vakiintunut.

Terkuin Olli ja Antti

Sivulaatikko avautuu, kun käyttäjä painaa divHampurilainen -painiketta. Tämä on käyttöliittymässä kuvattu kolmella päällekkäisellä viivalla. Sivulaatikosta löytyvät kaikki sivuston alasivut. Nettisivun rakenne on yksinkertainen, joten sivulaatikosta pääsee suoraan käsiksi kaikkeen sivuston sisältöön.